Eat

Panna Cotta s levandulovým sirupem

October 1, 2014
Panna Cotta s levandulovým sirupem

Panna Cotta podľa Karin – taliansky dezert s nádychom Francúzska.

Pro milovníky levandule a tradičních italských dezertů tu mám jeden super tip. Jde o celkem snadnou lehkou a krémovou tečku servírovanou nejmenovaným bratrem na rodinné oslavě 🙂
Kvalita je tudíž zaručena!

Panna Cotta Ingredience:

  • 1l smetany (ke šlehání)
  • 6 plátků želatiny
  • 5 lžic cukru (cca 50g)

Suroviny na sirup:

  • 100 ml vody
  • 100 g cukru
  • 1 polévková lžíce sušených levandulových květů (pokud možno proprané a chemicky neošetřené, ale to je už na vás)

(pokud chcete s příchutí vanilky – 1 vanilkový lusk)


Příprava Panna Cotta hmoty:

Asi polovinu smetany odlijeme do samostnatné nádoby. Plátky želatiny vložíme do vody a necháme nabobtnat. Mezitím v hrnci za stálého míchání povaříme smetanu, do které vsypeme a necháme rozpustit cukr a přidáme dřeň z lusku. Až se cukr zcela rozpustí, snížíme teplotu smetany na zhruba 80 stupňů a vložíme plátky želatiny, ze kterých jsme vymačkali zbytky vody. Za stálého míchání necháme želatinu rozpustit. Smetanu, kterou jsme na začátku odlili, vyšleháme do polotuha a přidáme k povařené směsi smetany, cukru a želatiny. Pokud byl k dochucení použit vanilkový lusk, směs přecedíme. Promíchanou hmotu přelijeme do připravených nádob a necháme vychladit alespoň 6 hodin v lednici. Uvedené množství přesně postačilo k naplnění 6 ks sklenic od whisky – a italský dezert je téměř na světě.


Příprava Panna Cotta sirupu:

Cukr necháme rozpustit ve vodě a přidáme levanduli. Za stálého míchání povaříme cca 7 minut. Poté sirup scedíme a přelijeme do nádoby, kterou následně necháme alespoň 1-2 hodiny vychladit v lednici.

Panna cottu nakonec přelijeme levandulovým sirupem a ozdobíme levandulovými květy.

Menší upozornění: levandule má uklidňující účinky a v kombinaci s dalším jídlem může vyvolávat pocit náhlé ospalosti 🙂

Tom Edit: V malom množstve je táto Panna Cotta sen, ale s levanduľou sa dlhodobo alebo nadmerne určite neprejedaj. Ak ťa teda nerajcuje zvracanie, nevoľnosti a bolehlavy 😉

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Pravé (Spaghetti) Carbonara - Travel Eat Share - receptTravel Eat Share – cestopisy a recepty June 28, 2015 at 5:25 pm

    […] Ak máš taliansku kuchyňu rád a chceš ku Carbonara okrem vínka aj fancy dezert, skús Karinin recept na Panna Cottu. […]

  • Reply Risotto alla Milanese - pravé talianske rizoto - Travel Eat ShareTravel Eat Share – cestopisy a recepty June 28, 2015 at 7:24 pm

    […] Ak máš taliansku kuchyňu rád a dal by si si dezert, pozri si aj Karinin recept na Panna Cottu, alebo alternatívny taliansky recept na pravé carbonara – na rozdiel od rizota pochúťku […]

  • Leave a Reply