Eat

Pad Thai – oblíbená Thajská kuchyně

August 31, 2014

Ázijská kuchyňa, konkrétne Thajsko – voňavý Pad Thai to sú pre mňa ryžové nudle, kuracie mäso, klíčky a koriander. Vždy sa poteším, keď to doma Karin vyčaruje. A tu je jej recept:

V roce 2013 jsem s bráchou navštívila Thajsko, a tak jsem měla možnost ochutnat tamější nejznámější jídlo – Pad Thai. Základem každého Pad Thai jsou nudle ať už rýžové či pšeničné a většinou osmažené s vejcem. Přídavné ingredience se liší podle vaší chuti či rozpočtu. Pad Thai můžete připravovat s kuřecím masem, hovězím, vepřovým či krevetami. Co oblast to jiná chuť. Já jsem si připravila Pad Thai s mými oblíbenými surovinami.


Ingredience na 4 porce:

  • 1 balení rýžových širších nudlí (200g balení)
  • 500g kuřecích prsou
  • 2 vejce
  • 1 sklenice fazolových klíčků nejlépe nenaložených
  • 1 sklenice baby kukuřiček
  • hrst čerstvého koriandru případně koriandrová pasta
  • 1-2 jarní cibulky
  • 1 sáček neslaných či mírně slaných arašídů (případně kešu)
  • šálek kuřecího vývaru
  • 4 stroužky česneku
  • chilli koření
  • sůl, pepř
  • olivový olej

Marináda na kuřecí maso:

  • 1 lžička kukuřičného škrobu
  • 3 lžíce sojové omáčky (použila jsem sladkou)

Omáčka na pánev:

  • 3/4 lžíce tamarindové pasty (sežene se buď v kamenných indických/asijských obchodech nebo na internetu)
  • 2 lžíce rybí omáčky
  • 1-3 lžíce chilli omáčky (pro střední pálivost jsem volila 1,5 lžíce)
  • 3 lžíce hnědého cukru
  • chilli omáčka
pad thai suroviny, thajska kuchyne, asijska kuchyne

Suroviny Pad Thai


Postup:

Nejprve si uvaříme nudle podle návodu na obalu tak, aby byly středně uvařené a nelepily se. Po jejich uvaření je propláchneme studenou vodou.

Mezitím si připravíme marinádu na kuřecí prsa: 1 lžičku kukuřičného škrobu rozpustíme ve 3 lžících sojové omáčky a tuto směs s masem promícháme.

Při výrobě Pad Thai omáčky musíme nejprve rozpustit tamarindovou pastu v jedné čtvrtině šálku horké vody. Poté přidáme hnědý cukr a mícháme dokud se nám nerozpustí. I když by se množství cukru může zdát nepřiměřené, musíme opatrně vyvažovat kyselost tamarindu.

Zahřejeme velkou pánev či wok na střední stupeň a přídáme 2-3 lžíce oleje, do kterého přimícháme nalisovaný česnek a chilli koření. Přibližně 30 sekund koření smažíme, aby si stále zachovalo své aroma. Na pánev postupně přídáme marinované kuře. Když bude pánev již příliš suchá, podlejeme maso kuřecím vývarem.

Uvařené nudle osmažíme na pánvi a nadhazováním se je snažíme obracet, pokud je pánev příliš těžká či jsme my nešikovní, stačí míchat a obracet hůlkami 😉 Do nudlí přilijeme 2 rozmíchaná vejce a dále přimícháváme kukuřičky a fazolové výhonky. Pokud jsme nesehnali nedochucené výhonky, propláchneme je nejprve vodou, aby směs nebyla příliš kyselá.

Smícháme maso i nudle dohromady, zalijeme již připravenu omáčkou a přidáme zbývající ingredience. Směs posypeme pokrájenou jarní cibulkou a dolaďujeme omáčku dle chuti. Přidala jsem navíc lžíci koriandrové pasty a špetku soli. Rovněž lze přidat více rybí omáčky a chilli.

Přejeme dobrou chuť!

#at zije thajska kuchyne

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply