Eat

Köfte – Turecké masové kuličky

November 23, 2014
kofta

Po mém krátkém pobytu ve Spojených arabských emirátech jsem si chtěla uvařit něco, co by mi tuto zemi alespoň zčásti připomínalo, a ačkoliv je těžké najít minimálně pro Dubaj, město plné expatů, něco tradičního, myslím, že jsem našla to, co jsem hledala. Jelikož jsem se po mé předchozí zkušenosti v pátrání po správných ingrediencích na vietnamské Bún chả utvrdila, že se na internetové příspěvky nelze tak úplně spoléhat, sehnala jsem si recept raději od spolehlivého zdroje. Tím zdrojem byl Birol, Pájin spolubydlící a zároveň 100% Turek 🙂 Jim dvěma bych chtěla ještě jednou poděkovat za recept a Birolovi za darované dovezené koření. Bohužel prozatím nevím, kde se v Praze dá sehnat cumin tedy římský kmín a tak parádní chilli, které je ve srovnání s tím naším nasekané na větší kousky a je také dle mého názoru čerstvější a o dost chutnější. Sama jsem si navíc z Dubaje přivezla arabské kari a můžu vám říct, že s naším fosforeskujícím kari nemá co se týče chuti, vůně ani barvy téměř nic společného. Recept je opravdu jednoduchý a jeho pikantní kořeněná chuť proveze vás i vaše chuťové buňky po malém orientálním výletu.

Köfte neboli masové kuličky jsou jedním z typických pokrmů Středního východu a jejich variace se liší co do tvaru, velikosti a pikantnosti napříč všemi zeměmi. Turecké Köfte se nejčastěji připravují z hovězího či jehněčího masa a podávají se ve formě samostatných karbanátků, válečků masa napíchnutých na špejli či ve formě karbanátku v pšeničném tureckém chlebu – tedy kebabu (toto slovo samo o sobě znamená maso, i když my ho máme v paměti uchované především ve spojitosti s oškrábaným masem a la Döner  Kebab). Maso se může grilovat, smažit nebo péct v troubě.

A teď již k samotné přípravě.


Ingredience na masové kuličky kofte (pro 4 osoby):

  • 600g mletého hovězího masa
  • 3 lžíce oleje
  • 2 lžičky římského mletého kmínu (cumin)
  • 2 lžičky chilli
  • 1,5 středně velké cibule
  • svazek petržele
  • sůl
  • pepř

kofta suroviny


Suroviny na přílohu ke Kofte:

  • 2 kelímky rýže
  • 1 kostka slepičího bujónu
  • 1/2 konzervy cizrny
  • arabské kari
  • čerstvé máslo
  • olej
  • sůl
  • pepř

Rajčatová pasta:

  • 1 konzerva rajčatového protlaku
  • špetka sušené máty
  • 1 větší stroužek česneku
  • špetka červené papriky

Nejprve smícháme všechny ingredience na masové kuličky dohromady (petžel by měla být nasekaná na přibližně půlcentimetrové kousky, neměla by být nakrájená úplně najemno), a poté vytvoříme pravidelné kuličky. Troubu si předehřejeme na 180 stupňů a na pečícím papíře kuličky pečeme přibližně 15-20 minut podle výkonu vaší trouby…

Abyste mezitím nezaháleli, můžete se dát do přípravy přílohy. Na pánvi rozehřejte širší plátek másla se lžičkou oleje. Poté přisypte cizrnu a přidejte bujón. Protože by se vám mohl bujón na pánvičce připalovat, zeslabte intenzitu ohně. Ke směsi přidejte rýži a po dobu 3 minut jí smažte. Přilijte asi 5 sklenic horké vody, dochuťte solí a zasypte špetkou kari. Celou směs jemně zamíchejte a poté přiklopte pokličkou. Během vaření zkontrolujte, že se vám rýže nepřipaluje. Při servírování můžete ryži posypat mletým pepřem.

Masové kuličky i příloha budou hotové téměř ve stejném okamžiku. Po dovaření tedy nezbývá nic jiného než naservírovat turecké karbanátky na talíř, zasypat je čerstvou petželí, přidat směs rýže a cizrny a vše doladit rajčatovou pastou. A protože mně jídlo neskutečně chutnalo, žadné vaše stížnosti neberu v potaz 🙂

Dobrou chuť!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply