Máte vůbec tušení kolik korejských restaurací se v Praze ukrývá? Já teda ne. Zato vím, že minimálně dvě tam najít lze: jedna menší je schovaná v Karlíně a druhá, trošku nápadnější, vykukuje na rohu kousek od Jiřího z Poděbrad. Navštívila a chuťovými pohárky jsem prověřila pouze kuchyni té karlínské, která vás naláká k posezení i svou venkovní terasou. Hned jak vejdete do restaurace a nahlédnete do jídelního lístku, musí být i neangažovaným jasné, že korejským populárním jídlem je Bibimbap. Už samotné jméno mi přijde vtipné, zejména proto, že korejsky nemluvící jedinec vůbec netuší, co má od jídla očekávat.
Název pokrmu si za dobu své existence prošel několika změnami. Poslední verze zakotvila u jména Bibimbap : bibim = (s)míchat, bap = rýži. Jde vlastně o velkou mísu rýže pokrytou separovaně připravovanou zeleninou, případně doplněnou o hovězí maso. Variace příloh je různorodá, takže se nám pokrm jen tak neokouká. Bibimbap se servíruje s kořeněnou chilli pastou zvanou gochujang (zkuste zapátrat v obchodech s asijskými potravinami). Nejlépe by se pokrm měl podávat v nahřáté kamenné misce, jež zaručí křupavý spodek rýže a mírné dopražení až syčení ostatních surovin.
A kde se vlastně korejský bibimbap vzal? To se s jistotou neví, protože existuje hned několik hypotéz jeho vzniku. Od premiéry podávání jídla na královský stůl kdysi v 18. století, přes zpracování zbytkového jídla farmářů, až k samotnému vzniku pokrmu pro doplnění jídelníčku letecké přepravy. Časem se toto pestré a chuťově rozmanité jídlo dostalo až do žebříčku 50ti nejlepších jídel světa.
Bibimbap je velmi jednoduchý na přípravu. Pouze je časově náročnější, protože se každá příloha připravuje odděleně, což je zároveň podstatou tohoto pokrmu. Nejvýraznější chutí celého jídla je sezamový olej, takže pokud ho neseženete, nepokoušejte se ho nahradit ničím jiným a raději pokrm vůbec nepřipravujte. Bez sezamové příchuti by to nebyl žádný bibimbap…
Ingredience pro 4 osoby:
- 3 šálky krátkozrnné rýže
- cca 250g mletého hovězího / hovězího vcelku
- 1 balení čerstvých sójových výhonků
- svazek čerstvého špenátu
- 2 středně velké mrkve
- 1 salátová okurka
- 2-3 šalotky
- 5 čajových lžiček nasekaného česneku
- 4 vejce
- 1 balení hub shiitake (asi 200 g)
- sezamový olej
- sezamová semínka
- sójová tmavá omáčka
- rýžové víno (ocet z červeného hrozna)
- rostlinný/řepkový olej (k přípravě masa)
- sůl, pepř
Bibimbap omáčka:
- 4 lžíce korejské chilli pasty gochujang
- 1 lžíce cukru (my použili hnědý)
- 1 lžíce sezamové oleje
- 3 lžíce vody
Příprava:
1, Rýži uvaříme v rice-cookeru, pokud doma nějaký vlastníme. My ho s sebou v Dubaji nemáme, takže jsem rýži nasypala na pánev, zalila vodou, přikryla poklicí a nechala dusit. Aby byla rýže optimální, měla by být trochu sušší než obvykle.
2, Hovězí maso:
Pokud máme hovězí maso vcelku, nakrájíme ho asi na 4centimetrové tenké plátky. Máme-li maso mleté, můžeme ho rovnou smíchat s 1 lžící sójové omáčky, 2 lžícemi cukru, 2 lžícemi sójového oleje, 2 lžícemi rýžového vína (já použila ocet z růžového vína), 1 lžičkou nasekané šalotky, 1 lžičkou nasekaného česneku, malou hrstí sezamový semínek a špetkou pepře. Poté maso necháme odležet asi na 20 minut. Když je maso dostatečně marinované, zprudka ho osmažíme při vysoké teplotě na pánvi .
3, Sójové výhonky:
Opláchnuté výhonky přidáme do vroucí osolené vody a vaříme po dobu 3 minut. Poté výhonky opláchneme studenou vodou. Vodu necháme odkapat a přidáme k nim lžičku nasekaného česneku, 2 lžičky sezamového oleje, ½ lžičky sezamových semínek a dochutíme solí a pepřem.
4, Špenát:
Špenát spaříme v osolené vroucí vodě pouze po dobu 30-40 vteřin. Rychle zcedíme a propláchneme studenou vodou. Opět zcedíme a nasekáme na delší kousky. K listům přidáme lžíci nasekané šalotky, lžičku nasekaného česneku, lžičku sezamového oleje, ½ lžičky sezamových semínek a dochutíme solí a pepřem.
5, Okurka:
Okurku podélně rozřízneme a poté příčně nařežeme na tenké nudličky. Okurku dostatečně osolíme a necháme ji 10-15 minut odležet. Po odležení z okurky vymačkáme veškerou přebytečnou šťávu. Proces dochucování zase zopakujeme v tomto množství: lžíce nasekané šalotky, ½ lžičky nasekaného česneku, lžička sezamového oleje, ½ lžička sezamových semínek, sůl, pepř.
6, Mrkev:
Mrkev nakrájíme na malé „tyčinky“ a orestujeme na sezamovým olejem jemně polité pánvi po dobu 2 minut. Dochutíme solí a pepřem.
7, Shiitake:
Houby připravíme podobně jako předešlé ingredience. Vždy by se měly připravovat jako poslední. Opět nakrájené plátky osmažíme lehce na olejem pokapané pánvi a dochutíme.
8, Podávání:
Je-li k dispozici kamenná miska, nahřejeme jí na středním stupni až bude horká na dotyk. Na dno misky nalijeme lžičku sezamového oleje a přidáme rýži. Rýži chvíli restujeme až se nám začne dělat zespoda křupavá krusta a začne syčet. Na rýži postupně naaranžujeme veškeré námi připravené přílohy tak, aby se nám barvy střídaly. Pokrm naposledy pokapeme sezamovým olejem a pokryjeme smaženým vejcem – volským okem anebo vejcem syrovým (to v případě kamenné misky, kde se může ještě vejce dopéci). Nakonec vše jemně zasypeme sezamovými semínky.
Nezapomeneme přidat k rýžové míse menší misku s připravenou chilli pastou.
Chvíli se ještě pokochejte vizuální stránkou hotového pokrmu, a poté již nemilosrdně zabodněte vidličku/lžíci/hůlky do tekutého žloutku a veškeré ingredience spolu pořádně promíchejte. To je totiž jediný správný způsob konzumování bibimbap.
Přeji dobrou chuť! 맛있게 드세요
No Comments