Eat

Filipínské vepřové Adobo

August 23, 2015
Filipinske Adobo

Naše malá dubajská kuchyně toho již zažila celkem hodně. Coby malá kulinární expedice postupně objevovala skvosty palestinské, indické, turecké, egyptské, thajské i vietnamské gastronomie. Když letmým pohledem zhodnotím složení místních obyvatel, tak nám do sbírky chyběla snad pouze filipínská kuchyně. A protože moje prozatím nejkvětnatější diskuze byla s řidičem autobusu číslo 84, který by mi toho co se týče receptů asi stejně moc neporadil, rozhodla jsem se požádat o radu otce Fouras v digitální podobě – tedy Google. Moc nalezených receptů mě popravdě nezaujalo, až na jeden. Vepřové Adobo. Zalíbilo se mi složení i jednoduchá příprava jídla.

Adobo neboli filipínská tradiční metoda úpravy masa, jejíž jméno je odvozeno ze španělštiny (adobo=marináda), má kořeny v daleké historii. Ještě před tím než Španělé kolonizovali Filipíny (16.-17. století), bylo toto jídlo hojně připravováno k obědu, večeři, někdy i k snídani. Španělé si všimli, že jim jídlo připomíná jejich vlastní recept. S tím rozdílem, že jejich ingredience obsahovaly papriku, oregano, česnek, sůl a ocet. A tak filipínský pokrm vytvořený tímto postupem pojmenovali Adobo a jeho španělská verze se rozšířila do Jižní Ameriky, Portorika, Kuby, Mexika i Karibských ostrovů.

Filipínské vepřové Adobo je ve zkratce dušené vepřové marinované v česneku, sójové omáčce a octu. Suroviny se liší region od regionu. Někde namísto sójové omáčky používají pouze sůl, jinde zase přidávají kokosové mléko a sladkou cibuli. Základním “stavebním kamenem” je tu ocet. Nejčastěji se používá rýžový, kokosový a třtinový. Ale sáhnout můžete i po jablečném octu či bílém vínu. Nám zbyl ještě ocet z růžových hroznů, takže volba byla jasná. Metoda Adobo je velmi jednoduchá, jen si musíte lépe rozvrhnout čas, abyste mohli nechat maso dobře proležet a neobědvali pak jako my kolem půl 4h 🙂


Ingredience na 3 porce (recept mluvil o 4 porcích, ale asi toho více sníme):

  • 0,5 kg vepřové plece nebo kýty
  • 1/4 šálku octa
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 3 stroužky česneku
  • 1 bobkový list
  • 1 lžíce cukru
  • 1/3 šálku vody
  • 2 lžíce oleje (např. slunečnicový)
  • kukuřičný škrob (nemusí být)
  • sůl
  • pepř

Postup:

  1. Vepřové maso nakrájíme asi na 2 cm kostky.
  2. Smícháme veškeré zbylé ingredience dohromady (kromě oleje) a maso do této marinády naložíme. Uložíme ho do ledničky a necháme ho odpočinout alespoň na 30 minut (opravdu minimum, jinak nejlépe 2h či celou noc).
  3. Maso s marinádou přelijeme na pánev, přikryjeme poklicí a dusíme na mírném plameni asi 1 hodinu, dokud nezměkne.
  4. Omáčku z pánve odlijeme stranou. Připravíme si novou pánev s olejem, kde maso opékáme z obou stran dokud nezhnědne.
  5. Přebytečný olej vylijeme z pánve a přilijeme omáčku, kterou jsme si dali stranou.
  6. Povaříme asi 2 minuty a občas promícháváme, aby se kousky neuchycovaly na pánvi (tip: aby omáčka lépe přilnula k masu, přidala jsem do ní trochu kukuřičného škrobu).
  7. Už jsme hladoví, takže Servírujeme!

A výsledek? Výborné křehké maso jemně provoněné octem a sójovou omáčkou. Na Asii prostě jen tak něco nemá.

Připravujeme skleničky na víno a jako přílohu volíme jasmínovou rýži.

Naše degustační patrola může tedy vyrazit zase o dům dál!

Masiyahan sa iyong pagkain!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply