Protože tu s vařením krapet polevujeme, tak jsem si říkala, že bychom měli zas zkusit nějakou tu „exotiku“. Přemýšlela jsem o tradičním cizokrajném pokrmu, který si mohou připravovat i lidé tu. A protože se v práci bavím se dvěma praštěnými, ale jinak velmi milými Egypťany – Mostafa a Amr (musela jsem je tu jmenovat, aby měli radost), problém byl vyřešen. Oba dva mi byli velmi nápomocní. Když jsem se nejprve zeptala Amra, ať mi dá mámin recept na nějaké typické egyptské, ideálně národní jídlo tak mi odpověděl, že jeho mamina vaří zpaměti, takže recept nemá. Tak jsem štěstí zkusila u Mostafi. Ten mi dal na výběr pár jmen pokrmů s tím, že si recept na ně mám vygooglit 🙂 Jsem ráda, že mám takové nápomocné kamarády. Nevím, jak bych si bez nich jinak poradila…
První v seznamu bylo egyptské národní jídlo Koshari (česky Košarí, anglicky taky Kushari), což je takový mix rýže, čočky a těstovin politý kořeněnou rajčatovou omáčkou. Měla jsem v tu dobu dva názory na jídlo. První byl, co je to proboha za recept à la co dům dal?! Druhý, alespoň je to jednoduché a bude uvařeno rychle. Během přípravy a následné degustace jsem svůj názor krapet pozměnila. Pokud máte jako my k dispozici pouze jednu pánev a jeden hrnec, zabere vám jídlo téměř dvě hodiny (bohužel to není vtip). Je třeba připravit nejprve Baharat koření a když máte nedostatek vařícího náčiní jako my, tak musíte přílohy vařit postupně. Jestli jste plně vybaveni a máte k sobě pomocníka, tak se to dá zvládnout mnohem rychleji.
Jinak pokud stále pochybujete nad původem tohoto jídla, máte bod. Během pátrání po receptu jsem se dočetla, že to zas tak egyptské jídlo vlastně není. Říká se, že Koshari je původem z Indie z doby britské kolonizace. Z hinduištiny je rovněž slovo „khichri“, které označuje jídlo z rýže a čočky. Britové si tento pokrm přivezli s sebou do Egypta kolem roku 1800, protože bylo levné a hlavně zasytilo. Je pravda, že si jídlo vyžaduje mnoho druhů koření, ale pokud máte rádi aromatická jídla, tak o tom moc dlouho nepřemýšlejte a uvařte to!
Ingredience na Egyptské národní jídlo Koshari (4 porce):
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 šálek egyptské rýže (krátkozrnné)
- 1 šálek hnědé čočky
- 1 šálek těstovin – malé macaroni
- 2 šálky zeleninového vývaru
- 1 stroužek rozčtvrceného česneku
- 1 lžička kmínu v prášku (cumin)
- 1 bobkový list
- ½ lžičky soli
Rajčatová omáčka:
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 jemně nasekaná menší cibule
- 2-3 stroužky nasekaného česneku
- 1 konzerva rajčatového pyré (kolem 400g)
- 2 lžičky směsi koření Baharat (recept níže)
- ¼ lžičky chilli nasekaného na větší kousky
- 1 lžíce octa z červeného hroznu
- sůl, pepř
Cibulová ozdoba:
- 2 velké cibule
- olej
- 1 plechovka cizrny
Baharat směs:
- 1 lžíce černého pepře celého
- 1 lžíce kmínových semínek
- 2 lžičky koriandrových semínek
1 lžička hřebíčku - ½ lžičky kardamonových semínek
- 11/2 lžíce červené papriky
- 1 lžička mleté skořice
- ¼ lžičky mletého muškátového oříšku
Pánev si rozehřejeme na střední plamen a za pravidelného míchání pražíme koření (vše kromě papriky, skořice a muškátového oříšku), aby se uvolnila jeho vůně (3-5 minut). Poté směs přesypeme do misky a počkáme až se zchladí. Spolu s paprikou, skořicí a muškátovým oříškem nasypeme koření do mlýnku na koření nebo kávového mlýnku. My neměli ani jeden, tak jsme směs nasypali do mixéru a také to fungovalo.
Koshari postup:
- Na středním plameni rozehřejeme olej, přidáme rýži a po dobu 2 minut jí fritujeme. Přilijeme zeleninový vývar a přivedeme k varu. Rýži přikryjeme a 15 minut jí dusíme do změknutí.
- Čočku propláchneme ve studené vodě a nasypeme do pánve s 2 šálky vody. Přidáme česnek, kmín a bobkový list a přivedeme k varu. Poté snížíme plamen, přikryjeme pánev a 20-30 minut vaříme do změknutí. Čočku jemně osolíme.
- Těstoviny uvaříme na al dente.
- Všechny přílohy zakryjeme, aby nám nevychladly.
- Na středním plameni osmažíme cibuli do změknutí (5-7 minut). Přidáme česnek a smažíme do zlatavě hnědé barvy. Ke směsi přimícháme rajčatové pyré, Baharat koření (necháme si trošku stranou na finální posyp) a dochutíme solí a pepřem. Podle chuti doladíme chilli a hroznovým octem. Snížíme teplotu, přikryjeme a za občasného míchání vaříme dalších 20 minut.
- Větší kousky cibule osmažíme na pánvi do tmavé hnědé barvy. Křupavou cibuli necháme vysušit na papírových ubrouscích, abychom se zbavili přebytečného oleje.
- Ve velké misce smícháme rýži, těstoviny a čočku. Každou porci zasypeme špetkou Baharat koření. Přelijeme kořeněnou rajčatovou omáčkou, posypeme cizrnou a upraženou cibulí.
A to je vše! Celkem jednoduché ne? 🙂
Pozn. Jídlo jsem dala rovněž ochutnat těm dvěma výše, ale zapomněli ho v autě, tudíž doposud nevím, jestli se podařilo.
No Comments