Není žádnou novinkou, že si na Skandinávském poloostrově převážně pochutnávají na rybách a darech moře. Setkáte se tu i s různou úpravou zvěřiny a jehněčího masa a k nejčastější příloze patří bezesporu brambory. Pokud znáte ze švédské kuchyně pouze ikeácké masové kuličky, mohl by se vám hodit tento snadný a neokoukaný recept. Jansonss Frestelse je švédské tradiční jídlo, které se objevuje na stole při každé slavnostní příležitosti a kombinuje nejčastěji používané místní ingredience: ryby a brambory. Původ jména zas tak úplně jasný není. Jedno tvrzení se přiklání k faktu, že je recept pojmenován dle operního zpěváka Adolfa “Pelle” Janzona známého servírováním piva, pálenky a gratinovaných ančoviček. Druhé tvrzení se opírá o švédský gastronomický kalendář z roku 1989, podle kterého Elvira Stigmark pověřila svoji kuchařku Sophie Paulen Brogårde přípravou pokrmu na večírek. Ta své dílo pokřtila jménem Janssonovo pokušení po stejnojmenném filmu z roku 1928, kde hrál Elviry Stigmarkové oblíbený herec Edvin Adolphson.
Moje první setkání s tímto pokrmem bylo vlastně také u jedné takové výjimečné události, a to rozlučkové akce v Bretani, kde nám naše milá spolužačka Elsa Georgsson připravila tuhle dobrotu. Je sice pravda, že když jsem poprvé slyšela, že hlavní složkou jsou kromě brambor a smetany i ančovičky, jídlo mě až tak nenavnadilo… Představa prosolené ryby plavájící ve smetaně byla pro mě tak lákává jako zvětralé pivo. K mému překvapení však daly ančovičky jídlu ten pravý severský šmrnc a tenké plátky brambor nasáklé smetanou se v puse jen rozplývaly. Nakonec se “Elsino pokušení” snědlo asi za pět minut.
Ingredience na Janssonovo pokušení pro 4 osoby
- 1 kg brambor (přibližně 10 brambor)
- 3-4 žluté cibule
- 200 g marinovaných ančoviček
- 3 šálky smetany ke šlehání
- 3 lžíce strouhanky
- máslo
- sůl
- pepř
Janssonovo pokušení postup:
- Omyté a oloupané brambory nakrájíme na tenké hranolky. Kdo má doma kuchyňského robota, může brambory nechat nasekat v něm, ale je třeba nechat brambory chvíli odstát ve studené vodě.
- Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenké plátky.
- Vymažeme formu na pečení máslem a začneme střídavě skládat vrstvy v tomto pořadí: brambory, cibule, ančovičky. Každou vrstvu jemně opepříme.
- Až vše naskládáme do formy, smícháme trochu ančovičkového nálevu se smetanou a zalijeme jím veškerý obsah formy.
- Vše zasypeme strouhankou.
- Na vrch ještě přidáme pár nakrájených plátků másla.
- Nakonec formu dáme do trouby a pečeme při 225 stupních po dobu 1 hodiny až se všechna tekutina vstřebá, brambory jsou měkké a Janssonovo pokušení je hotové.
Smaklig måltid!
No Comments