Panna Cotta podľa Karin – taliansky dezert s nádychom Francúzska.
Pro milovníky levandule a tradičních italských dezertů tu mám jeden super tip. Jde o celkem snadnou lehkou a krémovou tečku servírovanou nejmenovaným bratrem na rodinné oslavě 🙂
Kvalita je tudíž zaručena!
Panna Cotta Ingredience:
- 1l smetany (ke šlehání)
- 6 plátků želatiny
- 5 lžic cukru (cca 50g)
Suroviny na sirup:
- 100 ml vody
- 100 g cukru
- 1 polévková lžíce sušených levandulových květů (pokud možno proprané a chemicky neošetřené, ale to je už na vás)
(pokud chcete s příchutí vanilky – 1 vanilkový lusk)
Příprava Panna Cotta hmoty:
Asi polovinu smetany odlijeme do samostnatné nádoby. Plátky želatiny vložíme do vody a necháme nabobtnat. Mezitím v hrnci za stálého míchání povaříme smetanu, do které vsypeme a necháme rozpustit cukr a přidáme dřeň z lusku. Až se cukr zcela rozpustí, snížíme teplotu smetany na zhruba 80 stupňů a vložíme plátky želatiny, ze kterých jsme vymačkali zbytky vody. Za stálého míchání necháme želatinu rozpustit. Smetanu, kterou jsme na začátku odlili, vyšleháme do polotuha a přidáme k povařené směsi smetany, cukru a želatiny. Pokud byl k dochucení použit vanilkový lusk, směs přecedíme. Promíchanou hmotu přelijeme do připravených nádob a necháme vychladit alespoň 6 hodin v lednici. Uvedené množství přesně postačilo k naplnění 6 ks sklenic od whisky – a italský dezert je téměř na světě.
Příprava Panna Cotta sirupu:
Cukr necháme rozpustit ve vodě a přidáme levanduli. Za stálého míchání povaříme cca 7 minut. Poté sirup scedíme a přelijeme do nádoby, kterou následně necháme alespoň 1-2 hodiny vychladit v lednici.
Panna cottu nakonec přelijeme levandulovým sirupem a ozdobíme levandulovými květy.
Menší upozornění: levandule má uklidňující účinky a v kombinaci s dalším jídlem může vyvolávat pocit náhlé ospalosti 🙂
Tom Edit: V malom množstve je táto Panna Cotta sen, ale s levanduľou sa dlhodobo alebo nadmerne určite neprejedaj. Ak ťa teda nerajcuje zvracanie, nevoľnosti a bolehlavy 😉
2 Comments
[…] Ak máš taliansku kuchyňu rád a chceš ku Carbonara okrem vínka aj fancy dezert, skús Karinin recept na Panna Cottu. […]
[…] Ak máš taliansku kuchyňu rád a dal by si si dezert, pozri si aj Karinin recept na Panna Cottu, alebo alternatívny taliansky recept na pravé carbonara – na rozdiel od rizota pochúťku […]